Egy új, izgalmas adattípust fogok ismertetni, az ún. “csatolt adat”-ot (linked data), mely az Office 365-ben érhető el. Ez a típus online adatforrásokból táplálkozik, így használatához Internetkapcsolat szükségeltetik (ezen felül be is kell jelentkeznünk az Office 365 fiókunkba). Ez az online kapcsolat lehetővé teszi, hogy információk érdekes és gazdag tárházát jelenítse meg.

Az első lépés, hogy a meglévő tartalmat a megfelelő adattípussá konvertáljuk át. Én példaként országneveket használtam. Tapasztalatom szerint ha a földrajzi neveket angolul is megadjuk és ezt használjuk, akkor a program nagyobb valószínűséggel ismeri fel a megfelelő típust.

Egyelőre mindössze két adattípus érhető el, a Földrajz (Geography) valamint a Részvények (Stocks). Az alábbi videóban az elsőt ismertetem:

Frissítés: hihetetlen, de igaz: a videó készítésének estéjén egy Office frissítés érkezett a gépemre, mely után az új adattípusok nevei angol helyett…

magyarul jelennek meg, annak ellenére, hogy az Excel felhasználói felülete mindvégig magyar nyelvűre volt állítva:

Egyébként a “Geography” helyes fordítása a “Földrajz” mint főnév lenne, nem pedig a “Földrajzi”.

Hát igen, még szoknom kell ezt a frissítési módot, hogy elindítok egy Office alkalmazást és megváltozik a felület vagy újabb menüpontok, formulák stb. érhetők el 🙂

További információ a Földrajz adattípusról itt.

Remélem hasznos volt a poszt.
Kérdésed, észrevételed van? Szólj hozzá lent vagy dobj egy emailt: info@xlmotyo.hu