Felhőalapú szolgáltatásra épülő funkció, mely személyre szabott javaslatokkal áll elő az aktuális tartomány kapcsán. Segít az adatok megértésében, vizuálisan megjelenítve többek közt a rangsort (ranking), kiugró értékeket (outliers), trendeket (trends), mintázatokat (patterns) és összesítéseket (summaries). Mikor komplex/nagy méretű adatbázissal van dolgunk akkor az Ötletek használata inspirációt nyújthat, merre is induljunk el az adatok értelmezését, feldolgozását illetően – mindezt formulák vagy grafikonok manuális hozzáadása nélkül.
Ez a típus online adatforrásokból táplálkozik, így használatához Internetkapcsolat szükségeltetik (ezen felül be is kell jelentkeznünk az Office 365 fiókunkba). Annyira új, azaz „brand new”, hogy nekem is csak pár napja jelent meg ez a funkció.

Használata: Kezdőlap (Home) menü, majd: Ötletek (Ideas):

A legjobban akkor működik, ha a tartományunk Táblázatként van megformázva, fejléccel a táblázat első sorában. Táblázattá történő konvertálás rövid bemutatása egy másik bejegyzésben lévő videómban (lejátszás beállítva a releváns részhez 1:34-től 2:12-ig):

Ezen felül letisztult adattáblát használjunk, kerüljük például a több soros fejléceket, egyesített cellákat stb.
Mivel ez egy korai változat, így a funkció folyamatos fejlesztése várható. A forrás szerint (link) az alábbi esetekben NEM működik az Ötletek:

 • 16 MB feletti méretű (ez kb. 250.000 cella) adattartományoknál. E feletti méretre egyelőre nincs rá megoldás.
 • Ha egy dátumot szövegként formázunk, akkor az szövegként lesz analizálva. Megoldás: hozzunk létre egy új oszlopot és dátumként formázzuk meg a szöveget.
 • Ha a munkafüzet „.xls” kiterjesztésű („Excel 97-2003-as munkafüzet”, ún. kompatibilitási formátum). Megoldás: mentsük az Excel fájlt az alábbi kiterjesztések egyikében: „.xlsx”, „.xlsm”, or „xlsb”.
 • Ha a táblázat fejléce üres vagy ismétlődik (duplikáció). Megoldás: javítsuk ezeket.
 • Egyesített (merged) cellák. Megoldás: szüntessük meg a cellaegyesítést, majd:
  • Jelöljük ki a korábban egyesített cellákat, majd: jobb egérgomb – Cellaformázás (vagy CTRL+1)
  • Válasszuk az Igazítás-t.
  • Itt a „Vízszintesen” szekciónál válasszuk ki a „A kijelölés közepére” opciót majd „OK” gomb:

Íme a releváns videó:

Remélem hasznos volt a poszt.
Kérdésed, észrevételed van? Szólj hozzá lent vagy dobj egy emailt: info@xlmotyo.hu